top of page

De Shift, wat is het?

Bijgewerkt op: 14 mei 2020

Meeliften op een collectieve shift in ons bewustzijn lijkt nu hèt uitgelezen moment. Maar waar lift je dan eigenlijk op mee? En wat levert het ons concreet op als we het überhaupt zouden willen?

De Shift is al een tijdje gaande, alleen zien we nu steeds meer in concrete vorm wat de effecten ervan zijn.


We zitten midden in deze globale transitie waarin ons bewustzijn, de manier waarop we denken en handelen, naar een hoger plan wordt getild. Met als doel om oude gedachtepatronen los te laten en deze in te ruilen voor nieuwe inzichten die een andere kijk op het leven geven èn een betere houding tot stand brengt. Dit is de Shift.


Dat deze transitie juist nú gaande is, lijkt goed te verklaren. Het is immers duidelijk dat het huidige systeem op een aantal belangrijke gronden niet meer functioneert. Denk aan het menselijk conflict, de economie, het klimaat èn het onderwijs. Deze fundamentele pilaren van de samenleving hebben in zekere zin hun piek bereikt.


Door een shift in ons bewustzijn wordt de kans vergroot om veranderingen te doorstaan zonder dramatische gevolgen zoals wij die uit het verleden kennen. Wat ik zo mooi vind aan de shift is dat het nogal boven onze analytische pet gaat. We kunnen het niet controleren, het is simpelweg gaande.

Wèl kunnen we merken dat onze houding verandert. Gedragingen als halsstarrigheid, arrogantie, egoïsme en manipulatie laten we achter ons om vervolgens te ervaren wat bijvoorbeeld mildheid, begrip, empathie en zelfliefde met ons doen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat we weer leren vertrouwen op onszelf en elkaar. Dat maakt dat we veerkrachtiger worden en meer in overgave kunnen zijn.

Elke transformatie gaat gepaard met wat opschudding. Dat zien we nu ook met het corona virus. Acceptatie van wat dat wat is brengt rust in ons hart en hoofd. En rust schept mogelijkheden tot creatieve oplossingen.

Nu je weet wat de shift is, wat het met ons bewustzijn doet en waarom het juist nu gaande is, hoop ik dat je je niet meer afvraagt of je überhaupt wel zou willen meeliften op deze golfbeweging, maar dat je eerder denkt: 'hoe kan ik dat het beste doen?'


Met deze tips blijf je bewust werken aan veerkracht en balans en kun je optimaal meeliften op deze prachtige Shift.


Vier tips voor veerkracht en balans:


  1. Neem niets persoonlijk. Omdat we nu dicht op elkaar leven worden we extra uitgedaagd om flexibel te blijven. Door niets persoonlijk te nemen houd je het vol en blijft het gezellig onder elkaar.

  2. Dankbaarheid als heling. Wordt wakker met dankbaarheid, sta door je dag heen een paar keer stil in dankbaarheid en ga naar bed met dankbaarheid. Dankbaar zijn is een mijn favoriete krachtige tools om positief te blijven. Ik kan enorm genieten van dit leven en daarom vind ik het belangrijk om dankbaar te zijn. Ik leer mijn kinderen om ook dankbaar te zijn door ze bij het naar bed gaan te vragen om 5 dingen te noemen die ze leuk vonden van de dag.

  3. Denk in overvloed. Als het gaat om je basisbehoeften creeer een automatisme om in overvloed te denken, bijvoorbeeld 'er is altijd genoeg'. Als je jezelf dit aanleert zul je minder aandacht hebben voor het idee van 'gebrek' en 'tekorten'. Bovendien is er echt genoeg voor iedereen.

  4. Creëer eenheidsbesef. Het besef dat je één bent met alles dat is, houd je weg van het idee dat je afgescheiden bent. Dat ben je namelijk ècht niet. Alles is met elkaar verbonden, jij ook. Samen vormen we een geheel. Het idee van afgescheiden zijn helpt niemand. Zoals iemand onlangs formuleerde: 'the time of the lone wolf is over’.29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page